måndag 8 oktober 2012

Hanna Widerstedt är död, länge leve Hanna Widerstedt!

Ryktena om att Hanna Widerstedt har varit en form av konstprojekt har cirkulerat enda sedan hon syntes i Big Brother. Hon hävdade bestämt att hon inte spelade, för vem skulle klara av att spela någon annan dygnet runt på tv? Ändå spekulerades det. Många tog hennes person som en rolig karaktär, barnsligt provocerande och att ses, höras, läsas med en stor skopa salt. Någon att skratta åt. Andra provocerades till den grad att de spenderade timmar med att skriva elaka kommentarer och komma med hot efter hot.

Vid midnatt, natten till idag, så publicerades ett avskedsinlägg på Hannas Ws blogg. Där skrev hon att hon inte vill leva mer och lade ut en bild på en ask Zolpidem. Ett sista provocerande från Årets Bloggprovokatör. Samtidigt publiceras en länk som leder en till det stora avslöjandet; Hanna Widersteds - performing artist.

Printscreens från respektive blogg

Där berättar hon om planeringen inför projektet "Louis Vulgorette", alltså Hanna Widertedt själv. Hon berättar varför hon valde att skapa en vulgär karaktär som hela tiden balanserade på gränsen för det trovärdiga. Några av resultaten hon kommit fram till, i undersökningar genom olika beteenden, redovisas och hennes konstintresse lyfts fram än mer än det gjort i hennes blogg. Hanna W prisar sina vänner och familj som varit tysta och stått ut under dessa långa månader. Hon skriver också att hon snart ska lämna landet för att få vara ifred för första gången på länge, men först ska hon återgå till sin vanliga stil och hitta sig själv igen. En person hon saknat.

Reaktionerna är blandade, men de flesta verkar positiva. Nog kan det verka dumt och konstigt att välja att "slösa bort" flera månader av sitt liv på något sådant här, men samtidigt så kan jag inte hålla det emot henne. Det är förmodligen betydligt roligare och mer intressant än mycket annat vi lägger vår tid på i vardagen. Många frågor återstår dock.

Hur äkta var hennes relationer med Jockiboi och Peter08? Visste de hela tiden om hennes skådespel och hjälpte till? Eller lurade hon även de nya bekantskaperna? Hur långt får/kan man egentligen gå i konstens namn? Vad händer nu? Kommer hon fortsätta blogga och synas fast i mer seriösa sammanhang?

Frågorna är som sagt många och det lär komma ännu fler. Hur som helst var det ett snyggt avslöjande, en härlig liten twist (om än väntad) och kanske även ett logiskt avslut för karaktären Hanna Widerstedt. Det ska bli spännande att se vad som händer nu om något alls...

1 kommentar:

  1. Jag diggade projektet, jävligt fräsigt gjort. Sen är ju frågan huruvida hon verkligen förmedlade något eller inte.

    SvaraRadera